Dau phu sot cà chua

"Dau phu sot cà chua" je vegetariánský pokrm. Jedná se o tofu s rajčatovou omáčkou. Jak český název napovídá, hlavní ingrediencí je tofu, které se smaží do křupava a poté se vloží do rajčatové omáčky. Každý kousek tofu tak získá bohatější chuť. Nejčastěji se podává s jasmínovou rýží stejně jako u nás v restauraci.
Díky snadno dostupným ingrediencím, jednoduchým metodám vaření, poutavým barvám a mimořádně lahodné chuti se tofu v rajčatové omáčce stalo oblíbeným a známým pokrmem v každodenním jídle Vietnamců.
- Historie -
Tofu, ve vietnamštině také dau phu, se ve vietnamské kuchyni používá již řadu let především jako zdroj bílkovin pro vegetariánská nebo veganská jídla. Použití tofu ve Vietnamu lze vysledovat až k vlivu čínské kuchyně, protože tofu je základem čínské kuchyně.
Kombinace tofu a rajčatové omáčky v Dau phu sot cà chua mohla být ovlivněna západními styly vaření a přísadami. Rajčata byla do Vietnamu zavedena během francouzského koloniálního období a vietnamští kuchaři je možná začali začleňovat do svých tradičních jídel, včetně těch s tofu.